Home
Tonight Fun Dictionaries Utils Conversations
RomânăRomână 
Register
Login
  

cat conversatii Conversations: Culture and religion


Here you can make yourself heard, you can share you experiences with other people and start new conversations.

Start a new conversation
Search conversations by keywords

Avem nevoie de şcoli, de lumină, de cultură, nu de popi, de întuneric şi de ignoranţă

Category: Culture and religion
Talk started by GabiOffline
(78 answers)11.837 times displayed

Cu sau fără religie în şcoală? Această întrebare năştea controverse şi în urmă cu mai bine de 100 de ani. Unii gânditori criticau în termeni foarte duri transformarea religiei în materie şcolară şi cereau înlocuirea acesteia cu ore de „morală pozitivă“.

Religia a devenit materie şcolară în timpul lui Cuza, mai precis în 1864 când a fost introdusă prin Legea asupra Instrucţiunii, promulgată la 5 decembrie 1864. Acea lege transforma învăţământul religios într-unul obligatoriu.

Potrivit istoricului ardelean Marius Rotar, ministru al Educaţiei în 1881 (ministru al Instrucţiunii Publice, în titulatura de atunci) era filosoful Vasile Conta. Gânditorul ceruse scoaterea învăţământului religios din şcoală, dar iniţiativa sa a fost în van. Câţiva ani mai târziu, în 1894, un congres al învăţătorilor de la Ploieşti vota, în unanimitate, o rezoluţie prin care se cerea laicizarea învăţământului primar. La fel, în van.

Oameni buni! Avem nevoie de şcoli, de lumină, de cultură, nu de popi, de întuneric şi de ignoranţă, de exploatarea prostii omeneşti de către om. Dacă încercaţi vreodată sentimentul larg al expansiunii omeneşti, daţi atunci pentru şcoli, căci şcoala va fi evanghelia viitorului!“, scria medicul ieşean Constantin Thiron într-un articol din „Raţiunea“, publicat în aprilie-mai 1912 şi intitulat „Donaţii către Biserică“

Aceeaşi publicaţie compara, tot în 1912, câţi bani dădea statul bisericilor şi şcolilor. Situaţia era descrisă destul de duri. Conform „Raţiunii”, pe anul financiar 1911-1912, bugetul în România fusese de 9.195.744 lei pentru Casa Bisericilor şi doar 5.180.705 lei pentru „Casa Şcoalelor”. În consecinţă se aprecia faptul că: «Statul întreţinea 780 de paraziţi călugări în 38 de mănăstiri şi schituri şi 1.752 de călugări în 30 de case de prostituţie care se numesc mănăstiri de maici. Ce folos trage societatea de pe urma acestor trântori ? Desigur că nimeni nu poate răspunde».

Daca ne gandim bine, n-am ajuns mult prea departe in suta de ani scursa intre timp...

 

Sursa informatii: adevarul.ro.

Avem nevoie de şcoli, de lumină, de cultură, nu de popi, de întuneric şi de ignoranţă
Tags: şcoli, lumină, cultură, popi, întuneric, ignoranţă, religie
Answer
Answers
Your answer:
Click here to authenticate
Start a new conversation
Similar talks:
Rai si iad

"Nu crezi in Dumnezeu? Nu esti singurul."

Versuri dragi...

Este religia doar un "bullshit" ?

Indreptar pentru spovedanie - lista de pacate !!!

Ar mai avea barba un Dumnezeu desenat in 2012 ?

Exista viata dupa moarte?

Violenta din scoli (video interzis persoanelor sensibile !)

Relatari de la slujba de Inviere

Binecuvântează intrările şi ieşirile lor.

Ce faci de Ora Pamantului?! Diseara, la 20.30...

Daca Dumnezeu e asa bun, de ce permite atata rautate?

A creat Dumnezeu raul ???

La manastire ?

Care oras romanesc va deveni "Noul Ierusalim spiritual" ?

Va mai veni ziua de maine?

Rasism

Temă (am inspirația obosită, ce vreți?)

Ziua nationala de rugaciune

Cel mai mare afacerist roman (BOR) cere ajutorul statului roman (laic)
Competiţii Online   Dicţionar Român Englez   Dicţionar Englez Român   Design Web Site   Program Amanet   Codexul produselor de uz fitosanitar (pesticide)   Grile licenta Spiru   Grile rezolvate Spiru Haret   Gestiune schimb valutar   multifunctionala   The German English Dictionary   The French - English Dictionary   Česko-Anglický Slovník   Toner-shop   Kamus Indonesia Inggris   Енглеско-српски, српско-енглески речник   Englesko hrvatski i hrvatsko engleski rječnik   English Greek Dictionary   Esperanto English and English Esperanto Dictionary   imprimanta   wizz air bagaje   developare poze   T6641   fotocarte   bagaj de mana blue air   trolere ieftine   adaptor priza usa   
UP
0.1236 / 0.0644 (208)