Home
Tonight Fun Dictionaries Utils Conversations
RomânăRomână 
Register
Login
  

cat conversatii Conversations: Culture and religion


Here you can make yourself heard, you can share you experiences with other people and start new conversations.

Start a new conversation
Search conversations by keywords

Este religia doar un "bullshit" ?

Category: Culture and religion
Talk started by GabiOffline
(456 answers)29.401 times displayed

Nu vreau sa va pun sau sa va puneti la indoiala credinta in Dumnezeu. Dar vreau sa vorbim despre religie. Astfel, sociologia considera ca religia a apărut și există încă pentru că ea îndeplinește anumite funcțiuni:

  1. Funcția cognitivă. Religia este o formă de explicare a lumii, în condițiile lipsei unei cunoașteri științifice. Ca modalitate de cunoaștere, specific religiei este forma preteoretică, mitologică. Ea are o marcată orientare antropomorfică, proiectând caracteristicile existenței umane (prima existență la care cunoașterea umană a avut acces), pentru explicarea tuturor celorlalte domenii ale existenței. În această perspectivă, antropologul social englez E. B. Taylor oferă o primă teorie sistematică, fundamentată pe o mare cantitate de date. Taylor consideră ca fiind caracteristic religiei ideea de suflet care a apărut din încercarea omului primitiv de a explica o serie de experiențe ca aceea a viselor, transei și morții.
  2. Funcția acțională. Religia este o formă de extensie a capacităților umane limitate de acțiune. James Fraser argumentează că omul primitiv a încercat să abordeze lumea, în completarea tehnicilor sale curente, prin magie (complex de tehnici prin care omul încearcă să realizeze scopurile sale controlând forțele supranaturale). Religia a apărut când omul a realizat că magia este ineficace. În loc să încerce să controleze forțele supranaturale prin descântece, formule, ritualuri, omul încearcă să înduplece, să solicite ajutorul acestora, subordonându-se lor.
  3. Funcția de reducere a anxietății. Bronislaw Malinowski explică că magia și religia sunt instrumente de reducere a anxietății în situațiile care depășesc posibilitățile efective de control ale omului. Religia reprezintă deci o "sacralizare a crizelor vieții umane". Ea este un răspuns la tragediile vieții umane, la conflictul dintre proiectele umane și realități.
  4. Funcția socială (structurantă). Émile Durkheim, spune că funcția religiei este de a afirma superioritatea morală a societății asupra membrilor ei, menținând astfel solidaritatea acesteia. Dumnezeul clanului nu este altceva decât clanul însuși. În religie, societatea se sacralizează pe ea însăși.
  5. Funcția compensatorie. În societățile stratificate social, Karl Marx și Friedrich Engels identifică o funcție compensatorie a religiei, anume aceea de a fi un protest contra unei lumi alienante, dar un protest neputincios, ea făcând tolerabilă lumea reală în speranța într-o compensație în lumea iluzorie de după moarte; ea are din această cauză și o funcție de stabilitate, menținând organizarea socială care favorizează clasele dominante. În plus, societățile avansate sunt necesarmente complexe din punct de vedere social în contrast cu cele arhaice, în ele acționând procese sociale greu inteligibile sau controlabile, dintre care unele se întorc contra individului. O sursă în plus de anxietate, pentru care religia devine o dată în plus o reacție compensatorie.
  6. Funcția identitară. Studii recente demonstrează valoarea religiei de puternic instrument al constituirii și prezervării identității unor comunități etnice sau chiar a unor comunități constituite exclusiv prin aderența la o credință religioasă. Religia este deci un liant al vieții sociale și un instrument de creștere a coeziunii sociale.

Asadar ? In limbaj modern, este sau nu religia un "bullshit" ? Argumentati.

Este religia doar un "bullshit" ?
Tags: religie, sex, bullshit
Answer
Answers
Your answer:
Click here to authenticate
Start a new conversation
Similar talks:
Rai si iad

"Nu crezi in Dumnezeu? Nu esti singurul."

Indreptar pentru spovedanie - lista de pacate !!!

Ar mai avea barba un Dumnezeu desenat in 2012 ?

Exista viata dupa moarte?

Relatari de la slujba de Inviere

Binecuvântează intrările şi ieşirile lor.

Daca Dumnezeu e asa bun, de ce permite atata rautate?

Avem nevoie de şcoli, de lumină, de cultură, nu de popi, de întuneric şi de ignoranţă

A creat Dumnezeu raul ???

La manastire ?

Care oras romanesc va deveni "Noul Ierusalim spiritual" ?

Va mai veni ziua de maine?

Temă (am inspirația obosită, ce vreți?)

Ziua nationala de rugaciune

Cel mai mare afacerist roman (BOR) cere ajutorul statului roman (laic)

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, sfântă fabrică de făcut bani

Dumnezeu este femeie
Competiţii Online   Dicţionar Român Englez   Dicţionar Englez Român   Design Web Site   Program Amanet   Codexul produselor de uz fitosanitar (pesticide)   Grile licenta Spiru   Grile rezolvate Spiru Haret   Gestiune schimb valutar   multifunctionala   The German English Dictionary   The French - English Dictionary   Česko-Anglický Slovník   Toner-shop   Kamus Indonesia Inggris   Енглеско-српски, српско-енглески речник   Englesko hrvatski i hrvatsko engleski rječnik   English Greek Dictionary   Esperanto English and English Esperanto Dictionary   imprimanta   wizz air bagaje   developare poze   T6641   fotocarte   bagaj de mana blue air   trolere ieftine   adaptor priza usa   
UP
0.4219 / 0.1968 (928)