Home
Tonight Fun Dictionaries Utils Conversations
RomânăRomână 
Register
Login
  

cat conversatii Conversations: Music & Entertainment


Here you can make yourself heard, you can share you experiences with other people and start new conversations.

Start a new conversation
Search conversations by keywords

The Show Must Go On: 20 de ani fara Freddie

Category: Music & Entertainment
Talk started by GabiOffline
(28 answers)10.150 times displayed

În urmă cu 20 de ani, vestea morţii vedetei trupei Queen, Freddie Mercury, a bulversat lumea muzicală, care încă nu avusese timp să rumege nici măcar 24 de ore o altă ştire legată de el, aceea că era infectat cu HIV.

Viaţa meteorică a artistului britanic, liderul formaţiei Queen, a fost cunoscută mai bine abia după moartea sa. Vitalitatea, succesiunea de spectacole şi de înregistrări suprasaturau şi ultimul fan, iar detaliile despre viaţa lui personală nu mai erau prioritare. Freddie Mercury a reuşit să îşi protejeze intimitatea până s-a sfârşit, la 45 de ani.

Muzician, compozitor, textier şi lider al trupei britanice de rock Queen, Freddie Mercury a fost celebru pentru calităţile sale vocale remarcabile şi timbrul special, pentru prestaţiile live. Deşi vorbea ca un bariton, vocea de tenor atingea o rază vocală de 4 octave, potrivit specaliştilor. O bună parte din hiturile Queen au fost compuse de Mercury: „Killer Queen", „Bohemian Rhapsody", „Somebody to Love", „We Are the Champions" sau „Little Thing Called Love".

A fost inclus în topuri realizate după moartea sa, fiind considerat unul dintre cei mai buni cântăreţi din toate timpurile de către MTV (în 2003 îl includea pe locul doi, după Mariah Carrey, în „Cele mai bune 22 de voci din muzică"), de All Music şi de BBC News în „Topul primelor zece voci ale lumii".

Record de albume vândute

Cât timp a trăit Freddie Mercury, trupa Queen nu a reuşit să cucerească toţi criticii de muzică rock, deşi stadioanele erau pline, iar stocurile de discuri din magazine, epuizate, circulau ca o marfă de contrabandă. Queen a fost nominalizată abia în 2001 în Rock and Roll Hall of Fame. Între timp, formaţia se apropie de cifra uluitoare de aproape o jumătate de miliard de albume vândute în lume.

Queen a fost cea mai longevivă formaţie în topul UK Album Chart din istorie, depăşind chiar şi The Beatles, informează BBC, iar hiturile „We Are the Champions" şi „Bohemian Rhapsody" au fost declarate de Sony Ericsson şi Guinness World Records cele mai bune cântece din toate timpurile.

În 2006, Time Asia l-a inclus pe Mercury în rândul celor mai importante personalităţi (eroi) asiatice din ultimii 60 de ani. Cu toate astea, indignarea şi uimirea i-au făcut pe mulţi dintre admiratori să se transforme în critici când, după moartea sa, au aflat că originea lui a fost ţinută secretă, precum şi preferinţele sale sexuale şi cumplita boală care l-a răpus.

Timidul rock star

Freddie Mercury, pe numele real Farrokh Bulsara, s-a născut în 1946, în insula Zanzibar, colonie britanică, astăzi componentă a Tanzaniei. Studiază în India, iar, pe când Freddie avea 17 ani, familia lui se mută în Anglia. Mercury va studia arta şi designul în West Thames College, talent ce-l va dovedi în realizarea emblemei trupei Queen.

Era tăcut şi timid. Se alătură mai multor formaţii, iar în aprilie 1970 se întâlneşte cu bateristul Roger Taylor şi chitaristul Brian May şi transformă numele trupei Smile în Queen, cu toate protestele colegilor.

Tot în anii '70 a cunoscut-o pe Mary Austin, de care se desparte după mai mulţi ani pentru un producător de la Elektra Records. Cu toatea acestea, într-un interviu din 1985 Freddie spunea că Mary este „singurul prieten pe care îl am" şi că pentru el a fost ca o nevastă. „Credem unul în celălalt, este destul pentru mine. Nu aş putea să mă îndrăgostesc de un bărbat aşa cum am iubit-o pe Mary", adăuga. „Love Of My Life" este un cântec scris despre Austin.

În ultimii şase ani din viaţă a trăit cu un hair stilist, Jim Hutton, cel care l-a îngrijit şi l-a vegheat până la moarte. În volumul său de memorii, „Mercury and Me", Hutton, care a murit anul trecut, dezvăluia că Freddie a fost diagnosticat cu SIDA în 1987. El a negat public boala, deşi presa specula deja, mai ales că turneele Queen se întrerupseseră. Mercury înregistrează în studio până cu o lună înainte de deces. Între timp, formaţia se bucură de succesul albumului „Innuendo", care s-a vândut în 250.000 de exmplare în prima săptămână.

Cu o zi înainte de a muri, anunţa public: „Am fost testat seropozitiv şi am SIDA". A doua zi, 24 noiembrie 1991, murea de „bronhopneumonie cauzată de SIDA". Austin a primit jumătate din avere, iar familia lui, părinţii şi sora, cealaltă jumătate.

Melodii inedite

După 1992, în SUA cresc vânzările albumelor Queen. Se lansează filmul „Wayne's World", care include „Bohemian Rhapsody", iar toate albumele băieţilor sunt reeditate pe CD. În Elveţia se dezveleşte o statuie şi se tipăreşte un timbru regal în onoarea lui.

Se organizează concerte-tribut, cum e cel de pe Wembley Stadium în faţa a 72.000 de oameni, cu invitaţi de marcă pe scenă, transmis în 76 de ţări. Queen caută solişti care să-i poată cânta hiturile, însă publicul nu se poate adapta, considerându-l pe Mercury inegalabil.

În 2008, revista Rolling Stone l-a clasat pe Mercury pe locul 18 în lista primilor 100 de cântăreţi din toate timpurile. Încă apar înregistrări inedite, ultima fiind anunţată chiar luna aceasta: un duet înregistrat în 1983 cu Michael Jackson, care va fi imprimat pe viitorul album Queen

O trupă din Ungaria concertează la Cluj, la 20 de ani de la moartea lui Freddie Mercury

Concertul are loc astazi şi include interpretări ale cunoscutelor piese 39, Hammer to fall, Sail away sweet sister, Living on my own, Radio gaga, I want it all, Who wants to live forever, dar şi altele.
Queen Unplugged Project se folosesc doar de două chitări acustice şi căteva instrumente de percuţie, şi transpun piesele originale ale Queen în formă acustică.

Concertul are loc în Irish &Music Pub, joi de la ora 20, iar biletele costă 12 lei.

 

The Show Must Go On: 20 de ani fara Freddie
Tags: Freddie, Mercury, Queen
Answer
Answers
Your answer:
Click here to authenticate
Start a new conversation
Similar talks:
Ce inseamna un prieten pentru voi ?

Cel mai trist majorat
Competiţii Online   Dicţionar Român Englez   Dicţionar Englez Român   Design Web Site   Program Amanet   Codexul produselor de uz fitosanitar (pesticide)   Grile licenta Spiru   Grile rezolvate Spiru Haret   Gestiune schimb valutar   multifunctionala   The German English Dictionary   The French - English Dictionary   Česko-Anglický Slovník   Toner-shop   Kamus Indonesia Inggris   Енглеско-српски, српско-енглески речник   Englesko hrvatski i hrvatsko engleski rječnik   English Greek Dictionary   Esperanto English and English Esperanto Dictionary   imprimanta   wizz air bagaje   developare poze   T6641   fotocarte   bagaj de mana blue air   trolere ieftine   adaptor priza usa   
UP
0.0778 / 0.0349 (110)