Home
Tonight Fun Dictionaries Utils Conversations
RomânăRomână 
Register
Login
  

cat conversatii Conversations: Culture and religion


Here you can make yourself heard, you can share you experiences with other people and start new conversations.

Start a new conversation
Search conversations by keywords

Geamantanul cu gramatica

Category: Culture and religion
Talk started by misterraOffline
(817 answers)58.219 times displayed

Tema are mai multe motivatii. In primul rand sunt iritata de cei ce vorbesc tare si incorect, dezamagirea imi creste de la o zi la alta, cand vad cat de multe greseli gramaticale si de exprimare intalnesc. Nu cred ca este o rusine sa intrebi cum se spune/scrie corect, care sunt sinonimele cuvantului cutare, care e forma corecta din punct de vedere literar, gramatical, fonetic, etc. Asta inseamna ca nu stii, dar esti dispus sa inveti. Insa nepasarea si superficialitatea cu care se trateaza o boala asa de grava, ma face sa cred ca Romania isi merita analfabetii. Se mai intampla sa mai uitam, unii dintre noi mai des ca altii. Mi s-a intamplat sa ma intreb, intr-un anumit context, cum e mai corect sa spun ceva. Nu mereu am gasit raspunsul. Incerc sa fiu la curent cu modificarile si normele ortografice, dar mi se mai intampla sa gresesc. Vreau un loc in care sa vin, fara rusine, si sa intreb cum sa ma exprim corect. SI in care imi doresc sa gasesc pareri avizate si argumentate.

Scanteia care a dus la revarsarea temei pe tastatura, s-a produs azi la serviciu. De o saptamana avem o noua directoare adjuncta (daca asa se traduce assistant branch manager), cu care nu am prea avut ocazia sa interactionez pana azi in pauza de masa. Cand, printre altele, am intrebat-o si de unde e originara (accentul ei era cumva melodios, si imi aducea aminte de limba franceza), am ramas surprinsa cand mi-a zis ca e romanca. Venita aici de cand avea 16 ani, acum douazeci de ani. Mi-a povestit de unde a venit din Romania, si putin despre ea, viata si familia ei. Mi-a zis ca atunci cand mi-a vazut numele i s-a parut romanesc, dar nu era sigura. In fine, nu mai conteaza ce am vorbit, conteaza cum. Toata discutia s-a desfasurat in engleza. Stalcita, su cu accent, dar in engleza. Am intrebat-o daca stie romana, si a zis ca intelege dar vorbeste cu greseli si cu accent. SI a evitat sa spuna ceva in romana. Mi-a mirosit a snobism, si mi s-a parut trist. Stiu romani care sunt aici de peste 20 de ani, sau care s-au nascut aici, si vorbesc romaneste cu drag. Pocit, cu accent, dar romaneste. Si unii cu accent ardelenesc, desi poate au vazut Ardealul o data in 10 ani. Mi-e drag de ei, cum amesteca ei engleza cu romana si cum se straduie. Cred ca traind intr-o tara straina e inevitabil sa nu capeti putin accent (dar asta dupa mult ani), e aproape imposibil sa spui o propozitie fara sa nu mixezi cele 2 limbi intr-o singura propozitie si intr-un cocktail delicios, si sa nu uiti deloc reguli gramaticale si de exprimare. Incerc totusi sa minimizez efectul acesta, si sper sa gasesc ajutor si aici pe site su.
Stiu ca sunt persoane care acceseaza siteul fara sa fie vorbitori nativi de limba romana, asa ca discutiile se pot purta fie in romana, fie in engleza.

Ca sa fac o paralela cu structura siteului, propun o discutie asemenatoare despre limba engleza (sau orice alta limba straina de circulatie internationala). Daca cineva are o nelamurire, sau nu gaseste un cuvant in limba engleza, poate sa intrebe pe site, si poate primeste ajutor (nu fac antireclama dictionarelor de pe site, dar uneori nu sunt suficiente).
Asadar, sa vorbim vorbe.

PS. Permit comentariile anonime doar in ideea in care vreau sa elimin situatii stanjenitoare, cand cineva vrea sa intrebe ceva ce ar putea parea banal pt altcineva. Imi rezerv dreptul sa sterg comentariile anonime total offtopic, fara alt avertisment. SI incurajez moderatorii sa faca acelasi lucru.

 

Geamantanul cu gramatica
Tags: gramatica, forma, corect, limba, romana, engleza, vocabular, ortografie, literar, literatura, greseli, gramatical
Answer
Answers
Your answer:
Click here to authenticate
Start a new conversation
Similar talks:
Expresii româneşti

Mai stie romanu' sa scrie si sa vorbeasca ?

Donarea de organe trebuie să se facă numai între creştinii ortodocşi

Zece clisee care va pot "scufunda" CV-ul. Invatati sa le evitati !

Poezia ca hobby

Cum sa te speli pe maini

Cuvinte livresti

Diacritice

Politia Romana nu mai are acces la bazele de date cu amprentele suspectilor, precum si...

Buna ziua, apoi litera mare sau mica ?

Coincidenta sau nu ?

Saraca limba romana - "hai sa abordam cu DETERMINARE subiectul"...

Romanian Profanity (discutie interzisa celor care nu au implinit 18 ani!)

In ce limba or vorbi intre ei Angela Merkel si Nicolas Sarkozy ?

Cuvinte / fraze cat mai lungi, fara diacritice

Îmbârligături de limbă
Competiţii Online   Dicţionar Român Englez   Dicţionar Englez Român   Design Web Site   Program Amanet   Codexul produselor de uz fitosanitar (pesticide)   Grile licenta Spiru   Grile rezolvate Spiru Haret   Gestiune schimb valutar   multifunctionala   The German English Dictionary   The French - English Dictionary   Česko-Anglický Slovník   Toner-shop   Kamus Indonesia Inggris   Енглеско-српски, српско-енглески речник   Englesko hrvatski i hrvatsko engleski rječnik   English Greek Dictionary   Esperanto English and English Esperanto Dictionary   imprimanta   wizz air bagaje   developare poze   T6641   fotocarte   bagaj de mana blue air   trolere ieftine   adaptor priza usa   
UP
0.5750 / 0.2159 (1382)