Home
Tonight Fun Dictionaries Utils Conversations
RomânăRomână 
Register
Login
  

cat conversatii Conversations: News & Politics


Here you can make yourself heard, you can share you experiences with other people and start new conversations.

Start a new conversation
Search conversations by keywords

Razboi in est ?

Category: News & Politics
Talk started by GabiOffline
(176 answers)14.626 times displayed

Cred ca ati urmarit desfasurarea evenimentelor din Ucraina. Astfel, dupa ce presedintele pro-rus al Ucrainei a fost alungat, noul guvern pro-european se vede pus sub amenintari directe din partea Rusiei, care ca prim pas incearca "eliberarea" Crimeei. S-a ajuns la vorbe destul de grele in relatiile Rusia - Ucraina - NATO si la mobilizare armata in zonele adiacente.

Putin pare sa fie de ceva vreme intr-o ofensiva continua de restabilire a reputatiei Rusiei, dupa colapsul URSS-ului. Tara este stabila (desi cu niste sosele pline de oameni amuzanti, cum stie orice vizitator de YT), reglandu-si inclusiv problema din Cecenia. Din punct de vedere economic s-au dezvoltat binisor in ultimii ani, ajungand chiar sa puna presiuni pe UE utilizand resursele naturale de care Rusia dispune. Pe plan sportiv Rusia organizeaza competitii de mare prestigiu, precum Jocurile Olimpice si Campionatul Mondial de fotbal. Si iata, acum incearca sa profite de insulele pro-ruse implantate anterior prin vecini, precum in Crimeea, Osetia de sud, Transnistria...

In Crimeea deja pare a fi razboi in toata regula, de vreme ce trupele ruse sunt pe strazile din Simferopol (unde se afla si singurul aeroport din peninsula, deja inchis), captureaza cladiri oficiale si obiective militare. Si lucrurile par a fi parte a unui plan mai mare, care se prea poate sa atinga in curand orase precum Odessa, Cherson, Nicolaiev. Scenariul pare a fi greu de crezut, dar cand ai de-a face cu paranoici precum Putin, trebuie sa iei in calcul astfel de posibilitati.

Treaba asta, care pare sa evolueze rapid, prinde Romania fara o guvernare stabila, deci incapabila, probabil, de a fi un partener bun de dialog, desi conflictul este foarte aproape de ea.

Cum vedeti evolutia viitoare a evenimentelor ?

UPDATE 6 aprilie 2014: Manifestanţi proruşi au atacat duminică clădiri oficiale în estul rusofon al Ucrainei, pătrunzând în sediul administraţiei provinciale din oraşul Doneţk, au constatat corespondenţi de presă. Peste 2.000 de protestatari manifestau în apropierea sediului administraţiei provinciei Doneţk, păzit de peste 200 de poliţişti.

Manifestanţii agitau steaguri ruse şi panouri pe care se puteau sloganuri ca "Doneţk, oraş rusesc", "Daţi-ne un referendum" privind independenţa şi alipirea la Rusia sau "NATO afară".

La finalul mitingului, aproximativ 150 de persoane s-au desprins din manifestaţie cu scopul de a prelua controlul asupra administraţiei locale, potrivit unui corespondent AFP în oraş.

După ce au fost respinşi de către poliţie, care a mobilizat un tun cu apă pe care nu l-a utilizat, manifestanţi au reuşit să pătrundă în sediu. Unii au reuşit să coboare steagul ucrainean care flutura deasupra clădirii de zece etaje şi au ridicat în locul lui unul rusesc.

În imagini postate pe site-ul "Novosti Donbassa" (Ştiri din bazinul Donului) - o regiune minieră în care Doneţk, cu aproximativ un milion de locuitori, este principalul oraş - apăreau manifestanţi în faţa clădirii şi în faţa unor poliţişti care purtau căşti, fără să se înregistreze violenţe, în ceea ce părea să fie holul de la intrare.

Poliţiştii au părăsit locul, a constat un corespondent AFP.

Pe de altă parte, manifestanţi au atacat o clădire aparţinând serviciilor ucrainene de securitate (SBU) în alt oraş important din estul ţării, Lugansk, tot în urma unei reuniuni proruse, a constat un fotograf AFP.

Manifestanţi, dintre care unii aveau faţa acoperită cu cagule, reclamau eliberarea unor activişti proruşi arestaţi în cursul unor manifestanţii anterioare. Ei au aruncat cu ouă, iar ulterior cu pietre, asupra sediului SBU, spărgând ferestre.

Poliţia a încercat, dar fără succes, să-i respingă cu gaze lacrimogene. Manifestanţii au reuşit să spargă uşa de la intrare, iar unii au pătruns în sediu.

După îndepărtarea de la putere, la sfârşitul lui febnruarie, a regimului ucrainean prorus de către manifestanţi proeuropeni, în urma unor proteste soldate cu morţi în capitala Kiev, tensiunile s-au intensificat în estul şi sudul rusofone ale Ucrainei.

Mai multe persoane au fost ucise în cursul unor manifestaţii în estul ţării, la frontiera cu Rusia, unde manifestaţii proruse sunt organizate la sfârşitul fiecărei săptămâni, în marile oraşe.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a angajat să "apere prin toate mijloacele" populaţiile rusofone din fostele republici sovietice. Până la 40.000 de militari ruşi sunt masaţi la frontiera cu Ucraina, alimentând temeri cu privire la invazie.

Razboi in est ?
Tags: razboi, Ucraina, Rusia, Crimeea, Simferopol, Putin, paranoia, Donetk
Answer
Answers
Your answer:
Click here to authenticate
Start a new conversation
Similar talks:
Istoria si... ce ar fi fost daca...

Moda la spam-uri

Al Treilea Război Mondial, prezis pentru luna noiembrie a acestui an

Ce-ati face daca ar fi razboi ?

Unsere Mütter, unsere Väter (VIDEO)

Temă (am inspirația obosită, ce vreți?)

Stiati ca, de fapt, cadavrul lui Hitler a fost ars complet de-abia in anii '70, si nu in 1945 ?

Livrarile de gaze din Rusia s-au redus cu 75%. Cum comentati ? (VIDEO)

De la ora 11 Curtea de la Haga se va pronunta in privinta delimitarii platoului continental de la...

Ii "ingropam" pe nemti si evrei sau ii mai tinem pe sticla si pe marele ecran ? (VIDEO)

Vive la France !

Esti un popandau !

Hai sa vedem. Cine este mai "feroce" cand vine vorba de razbunare ? Femeile sau barbatii ?

Minunatele desene pe nisip ale Xeniei Simonova

Inca un militar mort in razboiul altora: căpitanul Petre Tiberius

Cum credeti ca va reactiona Barack Obama in privinta razboiului din Gaza dupa 20 ianuarie ?

Nici filmele rusesti nu mai sunt ce-au fost... (VIDEO)

Cel mai puternic om de pe Pamant

Povestea tragica a vasului Struma

Regele Mihai va participa la parada de la Moscova pe 9 mai. O fi bine, o fi rau ?
Competiţii Online   Dicţionar Român Englez   Dicţionar Englez Român   Design Web Site   Program Amanet   Codexul produselor de uz fitosanitar (pesticide)   Grile licenta Spiru   Grile rezolvate Spiru Haret   Gestiune schimb valutar   multifunctionala   The German English Dictionary   The French - English Dictionary   Česko-Anglický Slovník   Toner-shop   Kamus Indonesia Inggris   Енглеско-српски, српско-енглески речник   Englesko hrvatski i hrvatsko engleski rječnik   English Greek Dictionary   Esperanto English and English Esperanto Dictionary   imprimanta   wizz air bagaje   developare poze   T6641   fotocarte   bagaj de mana blue air   trolere ieftine   adaptor priza usa   
UP
0.1957 / 0.0964 (404)