Home
Tonight Fun Dictionaries Utils Conversations
RomânăRomână 
Register
Login
  

cat conversatii Conversations: News & Politics


Here you can make yourself heard, you can share you experiences with other people and start new conversations.

Start a new conversation
Search conversations by keywords

Brexit - pro sau contra ?

Category: News & Politics
Talk started by GabiOffline
(39 answers)8.025 times displayed

Organizarea unui referendum pe problema retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană este una dintre promisiunile electorale făcute la începutul anului 2013 de către liderul conservator David Cameron. Dacă la momentul respectiv majoritatea britanicilor erau în favoarea rămânerii în Uniune,intre timp lucrurile s-au mai schimbat si sondajele dau ca cifra actuala un procentaj de 53% in favoarea iesirii din UE.

În jurul datei 6100 i.Hr.  retragerea unor ghețari surpă coasta Norvegiei, iar tsunamiul provocat este suficient de puternic încât să acopere sub ape o zonă mare de pământ din nord-vestul Europei, numită Doggerland. Teritoriul de astăzi al Marii Britanii devine din peninsulă, insulă, despărțit acum de continent prin Canalul Mânecii. Insularitatea a scutit Marea Britanie de redefinirile de granițe tipice Europei continentale şi a stimulat dezvoltarea unui imperiu colonial-maritim care a avut la apogeu peste 450 de milioane de supuşi.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Marea Britanie e forţată să se adapteze unei epoci post-coloniale, iar Comunitatea Economică Europeană îşi dovedeşte profitabilitatea si Marea Britanie devine membru al Comunităţilor Europene, precursorul Uniunii, la sfarsitul anilor '60; însă sentimentele eurosceptice in Regat nu dispar odată cu semnarea unor tratate.

La sfarsitul anilor '60  in anii ‘70 Marea Britanie primise titlul de “om bolnav al Europei”, iar in anii ‘80, mulţi politicieni britanici argumentaseră că Marea Britanie avea multe de învăţat din modul în care Franţa şi Germania îşi administrau economia”. În schimb, “la sfârşitul anilor ‘90 punctul de vedere predominant în Regatul Unit era că restul Europei avea multe de învăţat de la britanici” scrie Charles Grant, analist al Centre for European Reform. În 1999, Margaret Thatcher spune “Pe parcursul vieţii mele toate problemele au avut originea în Europa continentală şi toate soluţiile au venit din partea naţiunilor anglofone din întreaga lume”.

După o criză economică care a demonstrat pericolele interdependenței economice și o criză a refugiaților care alimentează temerile britanicilor privind migrația, termenul “Brexit”- British exit, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – a intrat în uzul comun. Pe 23 iunie se va desfasura un referendum consultativ in acest sens.

Cum vedeti o eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana ? Ca pe o criza economica, financiara si politica la nivelul EU ramase astfel fara cel mai important jucator sau ca pe o oportunitate a celorlalte state de a prelua rolul economic si financiar al City-ului londonez?

Cum vedeti iesirea Barii Britanii din Uniunea Europeana ?
Login to vote
View results
Brexit - pro sau contra ?
Tags: Brexit, UE, EU, Marea Britanie, Anglia, referendum, Uniunea Europeana
Answer
Answers
Your answer:
Click here to authenticate
Start a new conversation
Similar talks:
Copa Mundial de Fútbol : Brasil 2014

Parlament unicameral sau bicameral ?

Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice

De la ora 11 Curtea de la Haga se va pronunta in privinta delimitarii platoului continental de la...

In Marea Neagra au ramas doar trei specii de pesti

O partida de sah
Competiţii Online   Dicţionar Român Englez   Dicţionar Englez Român   Design Web Site   Program Amanet   Codexul produselor de uz fitosanitar (pesticide)   Grile licenta Spiru   Grile rezolvate Spiru Haret   Gestiune schimb valutar   multifunctionala   The German English Dictionary   The French - English Dictionary   Česko-Anglický Slovník   Toner-shop   Kamus Indonesia Inggris   Енглеско-српски, српско-енглески речник   Englesko hrvatski i hrvatsko engleski rječnik   English Greek Dictionary   Esperanto English and English Esperanto Dictionary   imprimanta   wizz air bagaje   developare poze   T6641   fotocarte   bagaj de mana blue air   trolere ieftine   adaptor priza usa   
UP
0.0945 / 0.0397 (133)