Home
Diseara Fun Dicţionare Utile Conversaţii
EnglishEnglish 
Înregistrează-te
Autentificare
  

cat conversatii Conversaţii: Stiri si politica


Aici vă puteţi face auziţi, vă puteţi împărtaşi experienţele, puteţi discuta cu ceilalti, puteţi lansa noi subiecte de conversaţie.

Propune o nouă temă de discuţie
Caută conversaţii după cuvinte cheie

Brexit - pro sau contra ?

Categorie: Stiri si politica
Discuţie iniţiată de GabiOffline
(39 răspunsuri)8.385 afişări

Organizarea unui referendum pe problema retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană este una dintre promisiunile electorale făcute la începutul anului 2013 de către liderul conservator David Cameron. Dacă la momentul respectiv majoritatea britanicilor erau în favoarea rămânerii în Uniune,intre timp lucrurile s-au mai schimbat si sondajele dau ca cifra actuala un procentaj de 53% in favoarea iesirii din UE.

În jurul datei 6100 i.Hr.  retragerea unor ghețari surpă coasta Norvegiei, iar tsunamiul provocat este suficient de puternic încât să acopere sub ape o zonă mare de pământ din nord-vestul Europei, numită Doggerland. Teritoriul de astăzi al Marii Britanii devine din peninsulă, insulă, despărțit acum de continent prin Canalul Mânecii. Insularitatea a scutit Marea Britanie de redefinirile de granițe tipice Europei continentale şi a stimulat dezvoltarea unui imperiu colonial-maritim care a avut la apogeu peste 450 de milioane de supuşi.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Marea Britanie e forţată să se adapteze unei epoci post-coloniale, iar Comunitatea Economică Europeană îşi dovedeşte profitabilitatea si Marea Britanie devine membru al Comunităţilor Europene, precursorul Uniunii, la sfarsitul anilor '60; însă sentimentele eurosceptice in Regat nu dispar odată cu semnarea unor tratate.

La sfarsitul anilor '60  in anii ‘70 Marea Britanie primise titlul de “om bolnav al Europei”, iar in anii ‘80, mulţi politicieni britanici argumentaseră că Marea Britanie avea multe de învăţat din modul în care Franţa şi Germania îşi administrau economia”. În schimb, “la sfârşitul anilor ‘90 punctul de vedere predominant în Regatul Unit era că restul Europei avea multe de învăţat de la britanici” scrie Charles Grant, analist al Centre for European Reform. În 1999, Margaret Thatcher spune “Pe parcursul vieţii mele toate problemele au avut originea în Europa continentală şi toate soluţiile au venit din partea naţiunilor anglofone din întreaga lume”.

După o criză economică care a demonstrat pericolele interdependenței economice și o criză a refugiaților care alimentează temerile britanicilor privind migrația, termenul “Brexit”- British exit, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – a intrat în uzul comun. Pe 23 iunie se va desfasura un referendum consultativ in acest sens.

Cum vedeti o eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana ? Ca pe o criza economica, financiara si politica la nivelul EU ramase astfel fara cel mai important jucator sau ca pe o oportunitate a celorlalte state de a prelua rolul economic si financiar al City-ului londonez?

Cum vedeti iesirea Barii Britanii din Uniunea Europeana ?
Autentifică-te pentru a putea vota
Vezi rezultatele
Brexit - pro sau contra ?
Tags: Brexit, UE, EU, Marea Britanie, Anglia, referendum, Uniunea Europeana
Răspunde
Răspunsuri
Răspunsul tău:
Click aici pentru a te autentifica
Propune o nouă temă de discuţie
Discuţii similare:
Copa Mundial de Fútbol : Brasil 2014

Parlament unicameral sau bicameral ?

Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice

De la ora 11 Curtea de la Haga se va pronunta in privinta delimitarii platoului continental de la...

In Marea Neagra au ramas doar trei specii de pesti

O partida de sah
SUS
0.1399 / 0.0413 (131)