Home
Tonight Fun Dictionaries Utils Conversations
RomânăRomână 
Register
Login
  

cat conversatii Conversations: Economy and Finances


Here you can make yourself heard, you can share you experiences with other people and start new conversations.

Start a new conversation
Search conversations by keywords

Astazi discutam despre MINICENTRALELE NUCLEARE de cartier ce se vor instala in Romania

Category: Economy and Finances
Talk started by GabiOffline
(15 answers)10.935 times displayed

O centrala nucleara mai mica decat o magazie pentru unelte de gradina, dar capabila sa asigure energia pentru 20.000 de locuinte, va fi de vanzare peste cinci ani, iar Romania ar fi prima tara in care va fi instalata, sustine saptamanalul britanic The Observer.

  

Centrala a fost conceputa de oamenii de stiinta de la Los Alamos, laboratoarele guvernamentale americane care au dezvoltat si prima bomba atomica. Reactoarele in miniatura vor fi sigilate din fabricatie, contin material ce nu poate fi folosit in dezvoltarea armelor, nu au piese detasabile si vor fi aproape imposibil de furat pentru ca vor fi incastrate in beton si ingropate sub pamant.

O astfel de centrala va costa aproape 25 de milioane de dolari. La o comunitate de 10.000 de locuinte, ar reveni de plata 250 de dolari de fiecare camin, un pret convenabil, mai ales ca energia va costa 10 centi pe watt. Reactoarele, care au un diametru de cativa metri, vor fi livrate cu ajutorul unui camion. Trebuie realimentate doar o data la 7-10 ani, scrie The Observer.

Guvernul american a acordat licenta pentru aceasta tehnologie firmei Hyperion, o companie cu sediul in New Mexico. Directorul ei executiv, John Deal, spune ca deja a primit primele comenzi ferme si va incepe productia in masa in decurs de cinci ani. Deal sustine ca are mai mult de 100 de comenzi, majoritatea provenind din industria petroliera si de electricitate, dar compania tinteste si tarile in curs de dezvoltare si comunitatile izolate.

Hyperion planuieste sa deschida trei uzine pentru a produce 4.000 de centrale intre 2013 si 2023.

Primele comenzi ferme au venit de la TES, o companie ceha din domeniul infrastructurii specializata in hidrocentrale si centrale electrice. "Au comandat sase unitati si s-au aratat interesati de inca 12. Suntem foarte siguri de capacitatea lor de plata", spune Deal.

Prima astfel de centrala, sustine Deal, va fi instalata in Romania.

"Avem acum o lista de asteptare de sase ani. Suntem in discutii cu dezvoltatori din Insulele Cayman, Panama si Bahamas", adauga directorul Hyperion.

Pentru ca reactorul este proiectat pe baza unui design de acum 50 de ani care s-a dovedit a fi sigur atunci cand a fost utilizat de studenti, probabil ca nu vor fi prea multe tari care sa aiba obiectii in privinta acestor centrale pe teritoriul lor, comenteaza The Observer. Deal da asigurari ca "nu s-ar putea petrece niciodata vreun eveniment de tip Cernobil, pentru ca nu sunt piese detasabile".

Toshiba a testat si ea microreactoare de 200 de kW, care masurau sase metri pe doi. Destinate sa aprovizioneze energetic un numar mai mic de case pentru a perioada mai mare de timp, aceste microreactoare pot alimenta o singura cladire timp de pana la 40 de ani.

 Sursa: http://www.guardian.co.uk/environment/2008/nov/09/miniature-nuclear-reactors-los-alamos

Tags: centrala, nucleara, economie, energie, cartier, Romania
Answer
Answers
Your answer:
Click here to authenticate
Start a new conversation
Similar talks:
Atentiune, atentiune! Se alege pt..."presedentiune"

Vesti bune despre Romania

Cum recunosti un român ? - ghid practic

Partidul, Ceausescu, Romania... lui 2009 !

De ce credeti ca a devenit ceva la moda sa denigrezi Romania ? Ca roman...

Parerea voastra despre... Justitia Romana

Romani nascuti in strainatate

Finala Eurovision 2011 a fost aseara

De ce am plecat din Romania?

De ce iubim cetățeanul român

Vorba zilei

Voi ce ati fi dispusi sa faceti ca sa revigorati economia nationala ?

Promoveaza Romania

Cel mai "european" oras din Romania

Si totusi: va este vreo "vedeta" din Romania simpatica ?

La multi ani de handbal, Bianca Bazaliu!

Asteptam propuneri de teme pentru zilele si noptile viitoare

Rostul nostru

Ce va place in Romania?

România la Jocurile Olimpice de vară din 2016
Competiţii Online   Dicţionar Român Englez   Dicţionar Englez Român   Design Web Site   Program Amanet   Codexul produselor de uz fitosanitar (pesticide)   Grile licenta Spiru   Grile rezolvate Spiru Haret   Gestiune schimb valutar   multifunctionala   The German English Dictionary   The French - English Dictionary   Česko-Anglický Slovník   Toner-shop   Kamus Indonesia Inggris   Енглеско-српски, српско-енглески речник   Englesko hrvatski i hrvatsko engleski rječnik   English Greek Dictionary   Esperanto English and English Esperanto Dictionary   imprimanta   wizz air bagaje   developare poze   T6641   fotocarte   bagaj de mana blue air   trolere ieftine   adaptor priza usa   
UP
0.0648 / 0.0331 (85)