Adresa: Strada Mărăşesti nr. 2, în clădirea Teatrului Naţional Mihai Eminescu, Timişoara, 300086
Telefon: 0256-433020, 0256-490615
Încă din secolul al XVIII-lea, la Timişoara, genul liric este îndrăgit şi găseşte admiratori pasionaţi. În secolul al XIX-lea, opera pătrunde tot mai mult în cetatea Timişoarei, adepţii săi umplând sălile de spectacol până la refuz.
Sub conducerea lui Bruno Walter sunt prezentate, la sfârşitul secolului, lucrări din creaţia universală: "Trubadurul" de Verdi, "Cavalleria rusticana" de Mascagni, "Paiaţe" de Leoncavallo, "Boema" de Puccini şi altele, în total 15 opere, ceea ce reprezintă o performanţă.
Din acest moment de vârf, al anului 1898, Timişoara nu a mai beneficiat un timp de asemenea spectacole. După primul război mondial, odată cu crearea României Mari, se încearcă o reînviere a teatrului muzical, prin stabilirea la Timişoara a trupei Leonard - Maximilian, care urma să înfiinţeze primul teatru românesc în capitala Banatului.
Un incendiu mistuitor distruge sala de spectacole, costumele, decorurile trupei, dar şi un ideal. În perioada 1940 - 1945, în urma Dictatului de la Viena, se refugiază la Timişoara Opera din Cluj, care trezeşte în publicul de aici dragostea pentru acest gen muzical. Pe 30 martie 1946, apare Decretul - Lege nr.254, de înfiinţare a Operei de Stat din Timişoara.
Opera şi-a desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea în clădirea monument istoric din centrul oraşului, care are o sală de spectacole cu 700 de locuri, unică în România prin frumuseţea şi acustica sa. A urmat o perioadă de pregătiri pentru deschiderea primei stagiuni: concursuri, procurarea de instrumente muzicale, repetiţii.
După un an de la înfiinţare, se deschide prima stagiune a Operei, cu spectacolul "Aida" de Verdi, pus în scenă de Aca de Barbu. În 10 ani (1947 - 1957) au fost montate la Opera Română din Timişoara 41 de spectacole de operă, operetă şi balet. Pe afişul Operei din Timişoara au fost înscrise, de la o stagiune la alta, nume de artişti prestigioşi din ţară şi de peste hotare.
Primul turneu peste hotare al Operei timişorene a avut loc în anul 1956, în Bulgaria. După 1990 viaţa Operei timişorene a cunoscut un reviriment. Au fost refăcute unele lucrări, puse în scenă cu mulţi ani în urmă: "Boema" de Puccini, "Liliacul" de J. Strauss şi "Traviata" de Verdi şi au fost înscrise în repertoriul operei titluri noi.
|
 |
Programul la Opera Naţ Română Timişoara |
 |
|
Nu s-au gasit inregistrari pentru zilele urmatoare. |
|
|
|