Adresa: Piaţa Ştefan cel Mare nr. 1, Piatra Neamţ, 610109
Telefon: 0233-211472, 0233-217159
Teatrul Tineretului Piatra Neamţ a jucat un rol deosebit în viaţa teatrală din România şi înainte de 1989. La acea vreme, absolvenţii Universităţilor şi Academiilor erau obligatoriu repartizaţi în provincie, pentru cel putin 3 ani. Situată la o distanţă apreciabilă de Bucureşti (370 km), capitala judeţului s-a bucurat de o mai mare libertate din partea cenzurii, iniţiativele repertoriale sau regizorale provocând şi privirea binevoitoare a criticii.
De aceea TT a devenit foarte curând locul favorit pentru un "exil" temporar al celor mai talentaţi absolvenţi ai Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti. TT a fost scena pe care au putut să îndrăznească, să dea frâu liber creativităţii. Talentul, tinereţea şi nonconformismul au fost reperele TT-ului. Astfel, mulţi dintre cei mai talentaţi actori români au debutat pe această scenă.
De asemenea, cei mai importanţi regizori ai anilor 60 - Liviu Ciulei, Ion Cojar, Andrei Şerban, David Esrig, Radu Penciulescu - au creat şi afirmat prestigiul scenei nemţene în perioada anilor 60 şi începutul anilor 70, reprezentând cea mai înfloritoare perioadă a vieţii teatrale din România după cel de-al doilea război mondial.
În 1969, un titlu uriaş în revista germană de teatru Theatre heute spunea: "revoluţia teatrală europeană" se desfăşura "pe scenele româneşti". Acest climat a persistat şi după ce unii dintre artiştii mai sus menţionaţi, forţaţi de climatul politic în continuă deteriorare, au plecat în Vest în exil.
Era obligatoriu pentru cartea de vizită a unui regizor să realizeze cel puţin un spectacol la Piatra Neamţ. De aceea regizori ca Silviu Purcărete, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Mihai Măniuţiu - care între timp au fost recunoscuţi pe plan internaţional - fie au debutat, fie au lucrat pe această scenă.
Mitul Teatrului Tineretului a fost acreditat prin viteza cu care producea vedete. An de an au venit la Piatra Neamţ cei mai buni absolvenţi ai Institutului de Teatru, nume care s-au impus în mişcarea teatrală românească şi nu numai: Horaţiu Mălăiele, Maia Morgenstern, Virgil Ogăşanu, Ileana Stana Ionescu, Mitică Popescu, Valentin Uritescu, Oana Pellea, Florin Piersic...
Toate aceste personalităţi au reuşit sa creeze o stare benefică a actului teatral, recunoscutul "spirit de echipă" de la Piatra Neamţ. Prestigiul Teatrului Tineretului a fost consolidat şi de rapiditatea cu care s-a impus în viaţa teatrală internaţională.
Într-o vreme, când spectacolele româneşti treceau cu greu graniţa, TT s-a impus în manifestări teatrale de avengură: festivalul de Teatru pentru Copii (Nűrenberg, 1967), Bienala de la Veneţia (1968), Festivalul Popoarelor San Marino (1971), Festivalul Internaţional pentru Copii Sibenik (1973), Festivalul Mondial de Teatru Nancy (1977). Această atmosferă, alături de festivalul care s-a născut în 1969, a generat un ceva anume, pe care exegeţii l-au intitulat "Fenomenul Piatra Neamţ".
Repertoriul actual al Teatrului constă în principal în piese contemporane, româneşti şi străine, dar şi din marile valori ale dramaturgiei universale.
|
 |
Programul la Teatrul Tineretului |
 |
|
Nu s-au gasit inregistrari pentru zilele urmatoare. |
|
|
|