Adresa: Bulevardul Revoluţiei nr. 103, Arad, 310122
Telefon: 0257-280018
Centrul oraşului Arad este dominat de impresionanta arteră de circulaţie cunoscută de toţi arădenii sub numele de Bulevard. Una dintre cele mai reprezentative clădiri este cea a Teatrului de Stat din Arad. Datorită amplasării, clădirea constituie un cap de perspectivă pe Bulevardul Revoluţiei, dominând întreaga arteră arădeană.
Aradul, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, cunoaşte un avânt economic şi cultural deosebit. În acest context se remarcă şi o efervescentă mişcare teatrală. În anul 1868, conducerea oraşului a luat o decizie fermă referitoare la construirea sediilor primăriei şi teatrului. Această hotărâre a fost încurajată de situaţia economică deosebită a localităţii care, în acel moment, era în plină dezvoltare economică.
Suma necesară de 700000 de florini, pentru ridicarea celor două clădiri, a fost pusă la dispoziţie de o bancă vieneză. Clădirea a fost construită între anii 1872-1874. În anul 1874, în clădirea nou construită au avut loc primele reprezentaţii teatrale. Edificiul a fost realizat în stil neoclasic, cu trei nivele, cu intrarea principală în axul bulevardului şi marcată de o coloană ce susţine un fronton.
Din momentul inaugurării şi până după al doilea război mondial, în această clădire au avut loc numeroase manifestări teatrale, atât ale asociaţiilor teatrale locale cât şi ale unor trupe consacrate din ţară şi străinătate. În perioada interbelică, în partea din faţă a clădirii a funcţionat şi un local deosebit, restaurantul "Palace", local de care arădenii care au trecut pragul vârstei de 70 de ani îsi amintesc nostalgic.
De-a lungul existenţei sale, în interiorul clădirii au avut loc numeroase modificări. În anul 1948, în urma hotărârii luate de autorităţi, la Arad s-a constituit Teatrul de Stat, instituţie cu o activitate deosebit de laborioasă pâna în momentul de faţă. În anul 1959, teatrul a fost refăcut în întregime, ca urmare a unui devastator incendiu.
Cu această ocazie i s-a redat forma originală. Frontonul de pe faţada principală a fost decorat cu un basorelief executat de sculptorii arădeni Ion Tolan, Valeriu Brudaşcu şi Emil Vitroel. În 1967, în interiorul teatrului a fost amenajată o mică sală de spectacole, cunoscută de toţi arădenii, sub numele de sală "Studio".
Sălile: Sala Mare, Sala Mare, Sala Marionete, Sala Studio
|
 |
Programul la Teatrul Clasic Arad |
 |
|
Nu s-au gasit inregistrari pentru zilele urmatoare. |
|
|
|