Regia: Ion Ardeal Ieremia
Cu: Alina Reus, Romeo Ioan, Valentin Ivanciuc, Ana Maria Cojocaru
Thornton Wilder s-a născut în 1897 în Madison, Statul Wisconsin, într-o familie de intelectuali reputaţi. A studiat la Yale şi Princeton. Este unul dintre cei mai importanţi romancieri şi dramaturgi ai Americii secolului al XX-lea. Opera lui explorează punctul de întîlnire dintre locul comun şi dimensiunea cosmică a experienţei umane.
Tradus şi jucat în întreaga lume, Thornton Wilder este singurul scriitor căruia i-a fost decernat premiul Pulitzer atît pentru proză (pentru Puntea sfîntului Ludovic, roman care stă, de altfel, la baza filmului omonim cu Robert de Niro şi Harvey Keitel în rolurile principale) cît şi pentru dramaturgie pentru Oraşul nostru(1938) şi pentru Prin urechile acului (1942). O altă creaţie cunoscută a lui Thornton Wilder este The Matchmaker, piesă care a stat la baza celebrului musical Hello, Dolly. Ca prozator, este cunoscut publicului român mai ales pentru romanele Idele lui martie şi Ziua a opta.
Oraşul nostru explorează relaţia dintre doi tineri, Emily Webb şi George Gibbs, vecini în Grover's Corners, un orăşel pierdut în New Hampshire. În lipsa lor de tonuri acute, ei rezonează perfect cu lumea care populează începutul de secol XX, în bucuriile şi spaimele ei, în descoperirile şi ignoranţa ei, în inocenţa şi obtuzitatea ei. Într-un fel foarte simplu şi direct, piesa lui Wilder oferă terenul propice experienţei umane universale. Simpla poveste de iubire este mereu şi mereu redescoperită întrucît pune întrebări despre lume, viaţă, iubire şi moarte care sfidează timpul, ca şi despre barierele sociale cărora li se schimbă doar numele, nu şi semnificaţia.
Ion-Ardeal Ieremia e dependent, ca regizor în orice caz, de poveste, de histoire, o spune chiar el. Dovadă stau spectacolele pe care le-a semnat - Despre sexul femeii, Invective, Pastramă-Trufanda, O făclie de Paşti, Anonimul veneţian, Un prietin de demult, Fete de mătase artificială, Aeroport etc. - aproape toate victime ale spiritului său iute, ludic, sceptic, sardonic, mereu treaz, mereu prezent. Asumîndu-şi textele pe care le lucrează cu o intensitate care aproape că le deposedează de autor, Ion-Ardeal Ieremia este un regizor preocupat de inedit.
Premieră 4 martie 2011, Teatrul Naţional Mihai Eminescu
|
|
Nu s-au gasit inregistrari in program pentru această piesa. |
|
|