Regia: Alexander Hausvater Cu: Alex Mărginean, Ioan Peter, Zoltan Lovaş, Carmen Vlaga
Rating:
(0 voturi)
O gară pustie. Bântuită doar de patru vagabonzi care-şi doresc cu disperare să plece din acel loc mizerabil. Zilnic aşteaptă un tren care să le schimbe viaţa, dar nici măcar unul nu opreşte în acel loc condamnat la singurătate. Totuşi, într-o zi un tren opreşte. Dar nu ia pe nimeni cu el, ci stă în staţie doar cât să fie aruncat afară un alt beţiv, un nou locatar al gării pustii. Unul în plus e prea mult, aşa că în timpul nopţii este ucis.
Dar noul membru al găştii, Harry, stăpâneşte arta iluzionismului, aşa că le va schimba viaţa deîndată ce lumina va pune stăpânire pe gară. În dimineaţa următoare iluzia se înscăunează peste tot: peste gară, peste vieţile irosite şi peste aşteptările fără sfârşit. Lucruri ciudate încep să apară, realitatea devine iluzie iar iluzia se transformă în realitate. Apare chiar şi mult visatul tren, ridicând gaşca de vagabonzi în culmea fericirii. Fericire, evident iluzorie, pentru că ei îşi dau seama că trenul nu are nici pasageri, nici măcar conductor, ei fiind singurii care îl bântuie.Disperaţi, îi cer nou venitului să oprească trenul.
Dansul frenetic dintre realitate şi iluzie nu se opreşte, însă. Li se spune că trenul e doar o iluzie, un rod al imaginaţiei lor, care nu are nici o putere, demonstrând, astfel, că lumea nu există şi că este doar o închipuire. Pentru a-şi întări spusele, magicianul Harry intră într-o cutie, le cere să închidă capacul, iar când acesta este deschis, ceilalţi vagabonzi constată cu stupoare că Harry a dispărut. O cale spre eliberare, un drum spre o nouă viaţă?
Pe rând, ei dispar în acelaşi fel, până când rămâne unul singur. Numai că, în ciuda faptului că se închide singur în cutie, nu dispare. Încearcă iar şi iar.Nici un rezultat. Rămas singur, ajunge să se întrebe dacă nu a dispărut fără să ştie? Încet, în minte îi mijeşte un răspuns: poate că a dispărea înseamnă a fi lăsat în pace, înseamnă a fi lăsat singur?
''Orchestra Titanic'' este o comedie tristă, după cum spune chiar autorul ei, cunoscutul scriitor bulgar Hristo Boytchev. O comedie asupra căreia s-a aplecat regizorul Alexander Hausvater, cel care revine, astfel, pentru a treia oară în teatrul arădean. După ''Gheaţă şi orhidee'' şi ''Amoc''.
Premieră 9 octombrie 2011, Teatrul Clasic Ion Slavici Arad