Home
Diseara Fun Dicţionare Utile Conversaţii
EnglishEnglish 
Înregistrează-te
Autentificare
  

cat conversatii Conversaţii: La serviciu


Aici vă puteţi face auziţi, vă puteţi împărtaşi experienţele, puteţi discuta cu ceilalti, puteţi lansa noi subiecte de conversaţie.

Propune o nouă temă de discuţie
Caută conversaţii după cuvinte cheie

Ati lucrat / lucrati "la negru" / "gri" ?

Categorie: La serviciu
Discuţie iniţiată de GabiOffline
(31 răspunsuri)2.973 afişări

In tarile sarace, precum Romania, in cele unde birocatia este foarte complicata sau taxele sunt impovaratoare, munca la negru este un fapt frecvent si adesea o conditie la angajare.

In Romania, cei care muncesc la negru reprezinta intre 20 si 50% din totalul romanilor angajati. O cercetare a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica de anul trecut a concluzionat ca exista doua mari grupuri de muncitori la negru: cei care muncesc in agricultura si cei care accepta “plata in plic” de la companiile unde lucreaza pentru ca nu au de ales.

Munca la negru a crescut in ultimii ani datorita crizei financiare si temerii angajatilor de a nu-si pierde locul de munca daca isi revendica drepturile. Inainte de criza, munca la negru a fost incurajata si de numarul foarte ridicat al celor care munceau in strainatate cateva luni pe ani, dar aveau nevoie de o a doua slujba temporara la intoarcerea in tara. De cealalta parte, taxele ridicate si procedurile complicate de inregistrare determina angajatorii sa considere flexibilitatea in privinta contractului de munca un atu la angajare.

Munca la negru nu reprezinta calea prin care angajatorul are posibilitatea de a-si plati angajatii mai mult. Sigur, este si aceasta una dintre posibilele consecinte. Dar in cele mai probabile scenarii, ea permite angajatorilor sa nu dea sporuri de vechime si sa nu ofere sporuri pentru conditii grele sau periculoase de munca, nici indemnizatii de boala. Cei care muncesc la negru nu au asigurari de sanatate, dreptul la un concediu de odihna sau la indemnizatie pentru cresterea copilului.

Mai exista si munca la "gri". Aceasta inseamna ca banii primiti se impart in doua: o suma luata pe statul de plata si alta direct in plic, fara acte.

Voi ati fost sau sunteti intr-o astfel de situatie ? Puteti povesti ? Sigur, puteti posta anonim, puteti sa nu dati numele exact al firmei, etc.

Atentie, dezbaterea acestei teme nu inseamna ca acuzam pe cineva de ceva. Nici macar nu este o tema moralista. Cum am si spus, exista motive aproape de inteles pentru ambele parti implicate. De multe ori, motivul real este cautarea supravietuirii.

 

Ati lucrat / lucrati "la negru" / "gri" ?
Tags: salarii, negru, munca
Răspunde
Răspunsuri
Răspunsul tău:
Click aici pentru a te autentifica
Propune o nouă temă de discuţie
Discuţii similare:
Fotografiaza cuvantul!

Rosia Montana - adevar si minciuna

Prima zi de muncă

Daca cititi aceasta scrisoare...

Arbeit macht frei

Ce va enerveaza cel mai tare din viata de birou (VIDEO) ?

Job-uri si altele

Saptamana de lucru de 6 zile ? Sau mai bine de 4 zile ? Sau ramanem la 5 zile ? Cum ar fi sa veniti...

Medicii romani mai bogati cu 25%, adevar sau o himera fara sfarsit.

CAT DE TARE VA DISPLACE SERVICIUL / PROFESIA / OAMENII CU CARE LUCRATI ? Exemple pls...

Esti ''VREDNICULEE'' sau ''sa treaca timpul''?

Frica pentru locul de munca

Munca intr-o tara araba

Anunt de angajare ASISTENT(A) MANAGER

Salariile bugetarilor in functie de performanta

Orar de lucru

Oare isi merita soarta ?

Te consideri un INTRUS ?

Munca in folosul comunitatii

Ce tip de job preferati?
SUS
0.0895 / 0.0386 (112)