Home
Tonight Fun Dictionaries Utils Conversations
RomânăRomână 
Register
Login
  

Gabi

MALE
1426 conversations  1426 conversations
393 picture of the day  393 picture of the day
4 joke of the day  4 joke of the day
14 proposed jokes  14 proposed jokes
1090 problem of the day  1090 problem of the day
0 locations reviews  0 locations reviews
3576 opinions  3576 opinions
17361 conversations  17361 conversations
107 reviews  107 reviews
Compliments
Thank you
0
Cute pic
0
Good writer
0
Hot stuff
0
Just a note
0
Like your profile
0
Write more
0
You're cool
1
Great photo
0
Great statistics
0
You're funny
2
Location
München

Birthday
(is not public)

Last seen
today, 24 june

Registered
1 january 2006


Games ranking
#876 with 18727 points

Conversations

Arta si fondurile publice: pro sau contra?
15 january 2018 - Culture and religion 7.511 times displayed

Discutia asta este veche de cand s-au inventat fondurile publice: pe ce este corect sa fie cheltuite? Oare arta poate / trebuie sa fie sprijinita din fonduri publice?

ori de cate ori se pune problema construirii unui stadion, a unei case de cultura, a unei statui, a unui parc, neaparat trebuie sa rosteasca cineva fraza asta: "noi nu avem spitale, si aruncam banii pe...". Nu se poate sa nu va sune cunoscut... Dar n-as vrea sa discutam despre toate temele posibile de aruncat bani publici, ci doar despre ARTA si BANUL PUBLIC.

Arta ar trebui sa fie sprijinita din fonduri publice?

Mai intai, sa vedem ce inseamna arta. Cand vorbim de arta, trebuie sa vorbim de artisti. Ei sunt cei care creeaza opere de arta, care pot fi obiecte de arta, monumente, carti, chiar concerte, sau chiar instalatii... Obiectele de arta au o existenta proprie. Munca artistica produce un patrimoniu. Mai mult: operele de arta creeaza identitate, coeziune.

In secolele 20 si 21, actiunile culturale au devenit parte integranta a industriilor culturale si creative. De aceea, arta a devenit o parte componenta a acestui termen destul de des folosit: dezvoltarea durabila locala si regionala. Ar trebui ca statul sa integreze cultura in strategiile de dezvoltare economica si, mai ales, sociala?

Dar cetatenii, cum vad ei oare arta intr-un secol marcat de consum si comunicare galagioasa?

Campania de strângere de fonduri pentru Cumințenia Pământului a generat o adevărată criză în spațiul public, prin faptul că a interpelat atât identitar cât și spiritual pe români pe un teren pe care nu erau obișnuiți să fie solicitați financiar.

Cand se vorbeste de sprijinirea initiativelor artistice, exista argumente pro si contra:

PRO:

Formele de exprimare artistica valoroase sunt lipsite de impact comercial. Arta si banii sunt doua entitati distincte, cu putine tangente. Scopul artei nu este acela de a produce profit, ci este unul estetic redat prin idei bazate pe valori ale oamenirii precum frumusetea sau adevarul. Fiind lipsita de o utilitate concreta, aceasta nu este nici accesibila si nici pe gustul tuturor, de unde si vanzarile mici care nu permit artistilor sa se sustina din punct de vedere financiar. Actul creativ depinde de fonduri pentru a deveni cunoscut,sau chiar pentru a fi initiat. O dovada a lipsei impactului comercial al artei o reprezinta numarul foarte redus de spectatori inregistrati in cinematografe, sau vanzarile cartilor. Conform Ministerului Finanţelor, in prezent exista doar 20 de edituri care controleaza 80% din piata de carte. Celelalte edituri, chiar dacă au producţii valoroase din punct de vedere cultural, nu contează din punct de vedere economic. Acesta este un exemplu clar ca in lipsa unor fonduri pentru o promova, arta poate intra in impas.

Investitia in arta inseamna protejarea culturii nationale. Daca fondurile publice nu sunt dirijate catre arta, multe institutii prin care este promovata cultura ar disparea: teatrele ar fi fortate sa se inchida, industria filmului s-ar micsora si ar promova exclusiv productiile comerciale, iar muzeele si-ar inchide portile. Exista promotori privati ai artei, dar acestia sunt prea putini pentru a mentine diversitatea formelor de exprimare. In plus, odata expusa regulilor economice ale comertului, exista oricand sansa ca arta, transformata intr-o afacere, sa devina un esec, iar impactul negativ poate fi important. Accesul liber si ieftin la arta, asigurat prin subventionarea publica, este esential procesului de educatie si de identificare sociala si chiar nationala.

CONTRA:

Arta este subiectiva, este o chestie de gust. De ce ar fi atunci promovata, de vreme ce nu se poate considera ca arta produce bunuri de utilitate publica? Institutiile guvernamentala care decid ce opere/teatre/muzee etc. sa fie finantate nu poate decide in interesul intregii populatii. Trendurile sunt stabilite de piata, hotararile luate de o  institutie bugetara nu ar putea anticipa urmatorul curent. Astfel,bazandu-se doar pe precedente, obiectele de arta inovative pierd orice sansa de a deveni cunoscute marelui public. Parerile in privinta valorii unei opere de arta variaza de la individ la individ, sunt supuse subiectivitatii, ceea ce inseamna ca nu reprezinta un interes comun al populatiei. Efectul pe care subventionarea subiectiva l-a avut in timp a fost scaderea numarului de consumatori de arta, fapt evident in salile goale de cinema sau galeriile pustii ale muzeelor.

Succesul artistic determina o selectie naturala a formelor de exprimare artistica valoroase. Valoarea unui obiect de arta trebuie sa fie stabilita de un numar cat mai mare de oameni care il apreciaza, aspect care se reflecta in vanzari. Profitul rezultat astfel asigura selectia formelor artistice cu adevarat valoroase, care nu sunt diferentiate insa prin subventia neconditionata asigurata de catre stat. Daca o forma de arta ar fi finantata de catre stat, atunci cand ar disparea fondurile, ar disparea si arta, deci succesul ar fi artificial. In concluzie, cu cat aderenta la public este mai scazuta, cu atat sustinerea valorii sale este mai subreda. Si invers.

ASADAR: sunteti pro sau contra sustinerii artei din banii vostri pe care ii gestioneaza statul? Si de ce?

Arta si fondurile publice: pro sau contra?
Answer Answer 25 answers
De ce le place barbatilor fotbalul?
7 march 2017 - Girls vs. Boys 8.557 times displayed

Steaua, Dinamo, Liga Campionilor, Liga 1, Divizia A, Europa League, etc. etc. Astfel de cuvinte se invart zilnic prin universul masculin. TV-ul este foarte des pe meciuri, pe calculator se uita des pe stiri din fotbal, pana si pe telefon tot fotbalul e la putere.

DE CE? Cum isi explica cele 2 sexe aceasta obsesie masculina?

De ce le place barbatilor fotbalul?
Answer Answer 21 answers
Cele mai sigure orase din Romania: Oradea este cel mai sigur, Alexandria cel mai nesigur.
7 february 2017 - Travel & nature 7.972 times displayed

S-a publicat un studiu privind siguranta oraselor si cartierelor din Romania, poate fi descarcat AICI. Acesta se bazeaza pe evaluarile acordate de localnici zonelor in care locuiesc si prezinta topul celor mai sigure regiuni din tara.

Astfel, cel mai sigur oras din Romania pare sa fie Oradea, urmat de alte 7 orase din vestul / centrul Romaniei. Bucurestiul este de-abia pe locul 9.

Alexandria, orasul cu cei mai multi votanti pe cap de locuitor, este pe 42, cel mai nesigura resedinta de judet :)

Ciudat, dar Satu Mare este de-abia pe locul 40...

Pareri?

Cele mai sigure orase din Romania: Oradea este cel mai sigur, Alexandria cel mai nesigur.
Answer Answer 48 answers
Condica de iarna 2016-2017
2 december 2016 - About Diseara.Ro 25.535 times displayed

Stiti deja traditia...aici dam binete.

Condica de iarna 2016-2017
Answer Answer 121 answers
Aberatii de Craciun
16 november 2016 - Habits & Traditions 8.715 times displayed

Se apropie Craciunul, adica cel mai mediatizat eveniment la nivel global, probabil. Suntem deja in perioada cea mai obositoare din punct de vedere al promovarii comerciale.

Produsele de Craciun apar in magazine inca din luna septembrie, practic imediat dupa ce se termina concediile de vara. Poti gasi deja moscraciuni de ciocolata cand inca afara sunt 20 de grade. Asta este una dintre multele aberatii care ne sacaie si enerveaza an de an. Si inca nu suntem in emisfera sudica, unde perioada asta trebuie sa fie si mai suparatoare, pentru ca a sarbatori Craciunul traditional (cu povesti de zapada samd) cand in emisfera sudica e plina vara trebuie sa fie ciudat rau.

Asta este perioada cand aveti de-a face cu tot felul de aberatii, una dintre ele v-am atasat-o sa va bucurati de ea (am primit ieri un spam in care eram anuntat ca mai sunt 3 luni pana la Craciun - oamenii nu stiu sa calculeze si mai si cred ca ceilalti au nevoie sa le spuna cineva cat mai este pana la Craciun). Ma astept sa povestiti ce va supara cel mai tare in perioada asta si sa descrieti cu ce aberatii va intalniti legat de Craciun.
Hai, sarbatori fericite!

Aberatii de Craciun
Answer Answer 56 answers
Competiţii Online   Dicţionar Român Englez   Dicţionar Englez Român   Design Web Site   Program Amanet   Codexul produselor de uz fitosanitar (pesticide)   Grile licenta Spiru   Grile rezolvate Spiru Haret   Gestiune schimb valutar   multifunctionala   The German English Dictionary   The French - English Dictionary   Česko-Anglický Slovník   Toner-shop   Kamus Indonesia Inggris   Енглеско-српски, српско-енглески речник   Englesko hrvatski i hrvatsko engleski rječnik   English Greek Dictionary   Esperanto English and English Esperanto Dictionary   imprimanta   wizz air bagaje   developare poze   T6641   fotocarte   bagaj de mana blue air   trolere ieftine   adaptor priza usa   
UP
0.3154 / 0.2775 (94)